Jste zde
Tučný čtvrtek
V období, kdy vrcholí Masopust se lidé těšili na masopustní veselí, které vrcholí masopustní nedělí, které však předchází oblíbený Tučný čtvrtek, "tučňák". Tučný čtvrtek patří mezi lidové svátky masopustní tradice v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Tučný čtvrtek je dnem, kdy hospodyně připravovala ta nejvíce chutná masitá jídla a snažila se, aby byla tabule opravdu bohatá.
Význam tradice Tučného čtvrtku
Ač se možná na první pohled možná nezdá, tradice Tučného čtvrtku je vcelku prozaická : Po masopustní neděli následovala popeleční, sazometná středa, kterou začínalo období čtyřicetidenního půstu, a to zejména bez masitých pochoutek či plněných knedlíků. Nemalý význam však na tradici Tučného čtvrtku, "tučáku" však měl i fakt, že s hodováním a oslavami se vypilo nemálo piva, vína či pálenky - a pít se rozhodně nemá na lačný žaludek. Na Tučný čtvrtek se tedy stoly prohýbaly v rámci možností každého hospodářství čo chalupy a jídlem ani pitím se rozhodně nešetřilo.
Tučný čtvrtek přípravou na masopustní veselí
Tučnému čtvrtku předcházela v mnoha hospodářstvích či chalupách zabíjačka a tak bylo tradičním jídlem vepřo-knedlo-zelo, tedy vepřová pečeně se zelím červeným i bílým a knedlíky bramborovými i kynutými; snídalo se královsky, tedy zpravidla vejce, sádlo, domácí chléb, slanina, pivo, jitrnice, jelita, ovar a samozřejmě nechyběly různé druhy polévek. Mezi lidmi byla oblébená víra v to, že ten, kdo na Tučný čtvrtek, "tučňák" pořádně a dosysta jí již od ranního kuropění, bude celý rok zdráv, při síle a bude dopřána hojnost jemu i celému stavení. Nutno samozřejmě dodat, že současní nutriční specialisté by z našich předků rozhodně radost neměli :)
Tučný čtvrtek a současnost
V době 21. století se tradice "Tučného čtvrtku" stává rovněž i marketingovým lákadlem mnoha stravovacích podniků, restaurací i fastfoodového typu, které lákají hosty na "bezednou polévku", které si můžete nabrat co hrdlo ráčí, pečený bůček či ovar k ochutnání, aperitiv či sklenici piva k objednávce zdarma.
AKTUÁLNÍ PŘESNÝ ČAS
Nový obsah
Oblíbený obsah
- 1 of 28
- »»